• Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om voorlopig nog een gedeeltelijk thuiswerkadvies te blijven hanteren.
  • Door de recente versoepelingen van de coronamaatregelen is sprake van een opleving van het virus, constateert het OMT.
  • Volgens het OMT heeft het bij een hoog aantal coronabesmettingen ook nog zin om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer.
  • Lees ook: Kabinet wil volgens ingewijden op 23 maart ook de laatst overgebleven coronamaatregelen schrappen

Het Outbreak Management Team (OMT) adviseert het kabinet om voorlopig nog een gedeeltelijk thuiswerkadvies te blijven hanteren. Ook andere basismaatregelen en “generieke adviezen” tegen het coronavirus kunnen volgens de deskundigen beter nog een tijdje van kracht blijven.

Door de recente versoepelingen van de coronamaatregelen is de laatste tijd sprake van een opleving van het virus. “Het OMT wil duidelijk aangeven dat de infectiedruk door corona momenteel hoog is en dat niet duidelijk is of er al een piek is bereikt”, aldus het advies.

Het stijgende aantal besmettingen zal naar verwachting leiden tot een “relatief beperkte” toename van het aantal ziekenhuisopnames. Maar op de intensive care wordt vooralsnog geen extra druk verwacht. Wel benadrukt het OMT dat de prognoses voor de komende tijd uiteenlopen en “geen volledige zekerheid” bieden.

Voor werkenden geldt nu nog het advies om de helft van de tijd thuis te werken en de andere helft op kantoor. Haagse bronnen meldden vorige week dat het kabinet dit advies eigenlijk zou willen intrekken. Een besluit daarover valt dinsdag.

'Mondkapjes in het OV zinvol bij hoog aantal besmettingen'

Het heeft zin om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer als het aantal coronabesmettingen hoog is, schrijft het Outbreak Management Team in een advies aan het kabinet. Volgens de experts kan het kwetsbaren beschermen en geeft het hen een kans om op een veilige manier met het ov te reizen.

Vorige week lekte al uit dat het kabinet overweegt het mondkapje in het ov af te schaffen en ook te stoppen met het 1G-testbeleid voor grotere evenementen die binnen plaatsvinden. Het OMT "kan instemmen" met dat laatste punt. Volgens de experts is de meerwaarde van de maatregel op dit moment beperkt.

Verder denkt het OMT dat het niet meer nodig is voor scholieren om twee keer in de week preventief een zelftest te doen. Wel zouden genoeg zelftesten beschikbaar moeten blijven om het testen bij klachten te stimuleren.

Het OMT benadrukt dat de keuzes aan het kabinet zijn. Dinsdag maakt minister Ernst Kuipers bekend wat er met de nu nog geldende coronaregels gebeurt.

LEES OOK: Werknemers willen ook na corona meer zeggenschap over de werkplek – ruim 14% wil voortaan alleen nog maar thuiswerken